Samtaler med børn og voksne

Psykolog Cathrine Kingo - Silkeborg

Alvorlig sygdom og sorg

Livet går sjældent, som vi planlægger det. For nogle mennesker rammer alvorlig sygdom og død tidligere, end vi havde forestillet os. Nogle gange er det et barn, der bliver alvorligt syg og må igennem et længere og traumatiserende indlæggelsesforløb, andre gange er det en af de voksne i familien. Uanset hvem der rammes af sygdom, rammes hele familien af det chok, de omvæltninger og den uvished, alvorlig sygdom blandt andet bærer med sig. Midt i sådan en krise, kan det hjælpe hele familien at tale med en psykolog, som kan hjælpe med at få sat ord på de tunge tanker, og være med til at bære de vanskelige følelser. Det kan også være, at den ene i familien har brug for selv at vende situationen med psykologen.

Når børn rammes af alvorlig sygdom og kriser

For nogle børn sker der det, at de bliver ramt af alvorlig sygdom. Det kommer som et chok for hele familien og for barnet selv. Barnet har tidligere kunnet lege og være sammen med andre, og pludseligt virkeligheden til en anden; en virkelighed med smerter, manglende energi, sprøjter, bedøvelse, behandlinger og bekymringer. Nogle børn oplever at blive isoleret på en enestue, nogle både mærker og hører om lægers og forældrenes bekymringer og overvejelser i forbindelse med deres sygdom og behandling. Heldigvis bliver langt de fleste børn helbredt og kan vende tilbage til en normal hverdag i børnehave eller skole. For en del af de børn, der har været igennem et alvorligt sygdomsforløb, vil der komme en reaktion. Det er barnets måde at vise, at det har gennemlevet noget, som har været voldsomt. For nogle børn vil reaktionerne enten være voldsomme eller hæmme deres ellers naturlige udvikling på en måde, så de har brug for hjælp fra en professionel til at kunne undersøge, bearbejde og rumme den traumatiserende oplevelse, de har været igennem.

For mange børn er det en stor hjælp at gå i legeterapi. Her kan de netop undersøge, bearbejde og rumme de traumatiserende episoder, de har gennemlevet, og sammen med terapeuten finde måder at leve videre med minderne og reaktionerne på. Målet er, at barnet igen kan udvikle sig naturligt. Få mere viden om et legeterapeutisk forløb under Legeterapi i menuen.

Copyright © Cathrine Kingo // Platanvej 10 B, 1. sal, 8600 Silkeborg Tlf: 27 62 83 38. Mail: cakingo@gmail.com