Et traume er en endnu ikke indløst eller forstået begivenhed. Det betyder, at et traume er en voldsom hændelse (eller på hinanden gentagne voldsomme hændelser), som ikke har været mulige for psyken at bearbejde. Hvorvidt et barn er blevet traumatiseret af en voldsom hændelse eller ej, kan vi først konstatere en måned efter hændelsen.
Flere vil opleve, at deres barn i dagene og ugerne lige efter en voldsom hændelse vil have flere reaktioner, som er ganske naturlige for et barn, som har oplevet noget voldsomt (og livstruende), og inden for en måneds tid selv kommer tilbage i balance.
Andre børn har af forskellige årsager ikke kunnet bearbejde den voldsomme hændelse og er derved blevet traumatiseret. Når et barn er blevet traumatiseret, kræver det ofte professionel behandling at komme tilbage i balance.
Typiske reaktioner hos børn efter voldsomme og potentielt traumatiserende begivenheder Børn er pr definition i udvikling. Hvis et barn udsættes for en voldsom hændelse, vil mange gå lidt tilbage i udvikling. Man kan forestille sig, at bleen kommer i brug igen (hvis den lige var smidt), barnet får behov for sut, har svært ved at falde i søvn, søger mere trøst, tør ikke længere sove ude hos andre etc.
Nogle børn reagerer med voldsomme raseriudbrud, mens andre børn trækker sig ind i sig selv og bliver stille, mutte og tilbagetrukne. Nogle børn vil også pludseligt få ekstra behov for at vide, hvor forældrene er henne, hvor de skal hen, og hvad der skal ske – alt sammen for at genvinde en oplevelse af kontrol - efter den voldsomme hændelse fratog barnet kontrollen.
En voldsom hændelse, som potentielt kan være traumatiserende kan godt vække et stærkt behov for at få meget kontrol, fordi hændelsen var ude af barnets kontrol.
Copyright © Cathrine Kingo // Hostrupsgade 20, 1. sal, 8600 Silkeborg
Tlf: 50 41 00 74. Mail: psykologcathrinekingo@gmail.com